1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Pripravte formu veľkosti asi 15 – 20 cm. Dno aj boky vyložte papierom na pečenie.
2. Do
misy dajte maslo s cukrom a šľahajte minimálne tri minúty, kým sa nestane svetlejšie. Mne sa osvedčilo, keď som si trstinový cukor rozomlela, lepšie sa potom s maslom vyšľahá. Potom pridajte vajce a šľahajte tak dlho, pokiaľ nie je vajce dokonale zašľahané.
3. Jablká si rozkrojte na polovice. Polovicu jablka si dajte bokom (nakrájajte na tenké plátky) a zvyšné jablká postrúhajte nahrubo.
4. Do novej misy si preosejte múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ. Všetko dobre premiešajte.
5. Teraz už do vyšľahaného masla s cukrom a vajcom na striedačku pridávajte sypké ingrediencie a mlieko. Nakoniec už len pomocou stierky zapracujte semienka z vanilkového struku a nastrúhané jablká.
6. Cesto nalejte do tortovej formy. Hore vyskladajte plátky z polovice jablka, posypte nasekanými vlašskými orechmi, polejte javorovým sirupom a posypte trstinovým cukrom.
7. Pečte 30 – 40 minút, kým nie je koláč krásne zlatý. Ešte otestujte pomocou špajle, či je dokonale upečený.