Menu
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Rýchly jablkový koláč so škoricou a orechmi

Najsladšia spomienka na detstvo je vôňa pečených jabĺk so škoricou. Kombinácia jabĺk, škorice a vlašských orieškov je neskutočná, ale nemusí byť iba v jablkovej štrúdli. Tento bleskový jesenný koláč si určite zamilujete.

Čo budete na koláč potrebovať?

  • 70 g masla izbovej teploty,
  • 70 g jemného trstinového cukru,
  • 1 vajce taktiež izbovej teploty,
  • 250 g jabĺk (ošúpaných, zbavených jadierok a rozpolených),
  • 130 g hladkej múky – napríklad špaldovej,
  • 1 lyžička kypriaceho prášku,
  • 1/2 lyžičky škorice,
  • 1/4 lyžičky soli,
  • 60 ml plnotučného mlieka,
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu,
  • 50 g nasekaných vlašských orieškov,
  • 2 lyžice trstinového cukru.
  • Na posypanie a ozdobenie

  • 100 g kyslej smotany,
  • 1/4 lyžičky škorice,
  • 1 lyžica trstinového cukru.
  • Nezabudnite na maslo a polohrubú múku, ktorými vymažete a vysypete formu.
    Cesto na koláč ozdobené plátkami jabĺk

    Cesto na koláč ozdobené plátkami jabĺk

    Cesto na koláč posypané orechmi

    Cesto na koláč posypané orechmi

    Ako postupovať pri príprave koláča z jabĺk?

    1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Pripravte formu veľkosti asi 15 – 20 cm. Dno aj boky vyložte papierom na pečenie.
    2. Do misy dajte maslo s cukrom a šľahajte minimálne tri minúty, kým sa nestane svetlejšie. Mne sa osvedčilo, keď som si trstinový cukor rozomlela, lepšie sa potom s maslom vyšľahá. Potom pridajte vajce a šľahajte tak dlho, pokiaľ nie je vajce dokonale zašľahané.
    3. Jablká si rozkrojte na polovice. Polovicu jablka si dajte bokom (nakrájajte na tenké plátky) a zvyšné jablká postrúhajte nahrubo.
    4. Do novej misy si preosejte múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ. Všetko dobre premiešajte.
    5. Teraz už do vyšľahaného masla s cukrom a vajcom na striedačku pridávajte sypké ingrediencie a mlieko. Nakoniec už len pomocou stierky zapracujte semienka z vanilkového struku a nastrúhané jablká.
    6. Cesto nalejte do tortovej formy. Hore vyskladajte plátky z polovice jablka, posypte nasekanými vlašskými orechmi, polejte javorovým sirupom a posypte trstinovým cukrom.
    7. Pečte 30 – 40 minút, kým nie je koláč krásne zlatý. Ešte otestujte pomocou špajle, či je dokonale upečený.
    Dochrumkava upečený jablkový koláč prevonia vašu kuchyňu škoricou

    Dochrumkava upečený jablkový koláč prevonia vašu kuchyňu škoricou

    Inšpirácia