Zľava 15 % s kódom FEBRUAR15 | Ušetrite ešte dnes →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Rýchly jablkový koláč so škoricou a orechmi

Najsladšia spomienka na detstvo je vôňa pečených jabĺk so škoricou. Kombinácia jabĺk, škorice a vlašských orieškov je neskutočná, ale nemusí byť iba v jablkovej štrúdli. Tento bleskový jesenný koláč si určite zamilujete.

Čo budete na koláč potrebovať?

  • 70 g masla izbovej teploty,
  • 70 g jemného trstinového cukru,
  • 1 vajce taktiež izbovej teploty,
  • 250 g jabĺk (ošúpaných, zbavených jadierok a rozpolených),
  • 130 g hladkej múky – napríklad špaldovej,
  • 1 lyžička kypriaceho prášku,
  • 1/2 lyžičky škorice,
  • 1/4 lyžičky soli,
  • 60 ml plnotučného mlieka,
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu,
  • 50 g nasekaných vlašských orieškov,
  • 2 lyžice trstinového cukru.
  • Na posypanie a ozdobenie

  • 100 g kyslej smotany,
  • 1/4 lyžičky škorice,
  • 1 lyžica trstinového cukru.
  • Nezabudnite na maslo a polohrubú múku, ktorými vymažete a vysypete formu.
    Cesto na koláč ozdobené plátkami jabĺk

    Cesto na koláč ozdobené plátkami jabĺk

    Cesto na koláč posypané orechmi

    Cesto na koláč posypané orechmi

    Ako postupovať pri príprave koláča z jabĺk?

    1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Pripravte formu veľkosti asi 15 – 20 cm. Dno aj boky vyložte papierom na pečenie.
    2. Do misy dajte maslo s cukrom a šľahajte minimálne tri minúty, kým sa nestane svetlejšie. Mne sa osvedčilo, keď som si trstinový cukor rozomlela, lepšie sa potom s maslom vyšľahá. Potom pridajte vajce a šľahajte tak dlho, pokiaľ nie je vajce dokonale zašľahané.
    3. Jablká si rozkrojte na polovice. Polovicu jablka si dajte bokom (nakrájajte na tenké plátky) a zvyšné jablká postrúhajte nahrubo.
    4. Do novej misy si preosejte múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ. Všetko dobre premiešajte.
    5. Teraz už do vyšľahaného masla s cukrom a vajcom na striedačku pridávajte sypké ingrediencie a mlieko. Nakoniec už len pomocou stierky zapracujte semienka z vanilkového struku a nastrúhané jablká.
    6. Cesto nalejte do tortovej formy. Hore vyskladajte plátky z polovice jablka, posypte nasekanými vlašskými orechmi, polejte javorovým sirupom a posypte trstinovým cukrom.
    7. Pečte 30 – 40 minút, kým nie je koláč krásne zlatý. Ešte otestujte pomocou špajle, či je dokonale upečený.
    Dochrumkava upečený jablkový koláč prevonia vašu kuchyňu škoricou

    Dochrumkava upečený jablkový koláč prevonia vašu kuchyňu škoricou