5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Perníková bábovka: recept a tipy, ako ju upiecť aj vyklopiť

Bábovka patrí medzi múčniky, ktoré upečiete podľa klasickej receptúry, no dajú sa pripaviť aj v rôznych variáciách. Upečte si tentokrát perníkovú bábovku, ktorá prevonia váš domov jablkami a čokoládou.

Vyskúšajte jednoduchý recept blogerky Kitchen Story a inšpirujte sa našimi tipmi, ako bábovku upiecť aj ako ju vyklopiť z formy.

Ingrediencie na cesto

  • 340 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 350 ml mlieka
  • 1 jablko
  • 450 g polohrubej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžica perníkového korenia
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 kypriaci prášok
  • tuk na vymazanie formy
  • hrubá múka na vysypanie formy

Prísady na polevu

  • 100 g horkej čokolády
  • 100 ml 30 % smotany

Bábovkovú formu vymažte maslom a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 160 °C. Pomocou mixéra vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej peny. Postupne primiešajte olej a nakoniec mlieko. Dôkladne premiešajte.

Jablko ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nastrúhané jablko pridajte do vaječnej zmesi.

Bonami tip

Dajte si záležať aj na vymazaní a vysypaní bábovkovej formy. Nepoužívajte ale maslo, ľahko sa na okrajoch pripaľuje. Vhodnejšia je masť či iný stopercentný tuk. Bábovkovú formu môžete vysypať okrem múky aj kokosom či orieškami.

V druhej miske zmiešajte všetky zvyšné suché prísady. Nakoniec suché prísady spojte s vaječnou zmesou, aby vzniklo hladké cesto.

Cesto vlejte do pripravenej bábovkovej formy a tú vložte do predhriatej rúry. Perníkovú bábovku pečte približne 40 až 45 minút na 160 stupňov.

To, či je bábovka upečená, spoznáte podľa toho, že je pružná a pevná na dotyk. Ku koncu pečenia skúste do cesta zapichnúť špajľu. Ak je bábovka hotová, špajľa by nemala byť mokrá od nedopečeného cesta a prilepené cesto by nemalo chutiť po surovej múke.

Bonami tip

Zabudnite na teplovzdušné pečenie. Cesto by ste vysušili. Bábovka potrebuje klasické pečenie zhora aj zospodu.

Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť a potom ju vyklopte z formy.

Čokoládovú polevu pripravte nad vodným kúpeľom. Čokoládu nechajte rozpustiť v antikoro miske nad hrncom s vodou a potom vmiešajte smotanu. Bábovku polejte polevou a pred podávaním ju nechajte stuhnúť.

Bonami tip

Nechajte bábovku pred vyklopením úplne vychladnúť, inak ju nebudete môcť vybrať z formy. Asi 3 minúty po vybratí z rúry by mali stačiť. To je ideálny čas na to, aby sa cesto odtrhlo od stien formy.

Tipy, ako upiecť bábovku, aby nepraskla

  • Dbajte na to, aby suroviny mali izbovú teplotu. Vyberte ich preto zhruba hodinu pred prípravou bábovky.
  • Múku vždy preosejte cez sito.
  • Ak pripravujete bábovku z bielkového snehu, nesmie sa do bielkov dostať ani trocha žĺtka.
  • Pred šľahaním snehu môžete pridať do bielkov štipku soli.
  • Bábovku vložte vždy do starostlivo vyhriatej rúry.
  • Aby bábovka nepraskla, pečte ju pozvoľna. Ideálne na teplotu 160 stupňov.
  • Dvierka od rúry neotvárajte skôr ako po pol hodine pečenia, inak by sa zrazila.

Rady, ako vyklopiť bábovku

  • Príprava je kľúčová. Na vysypávanie nikdy nepoužívajte hladkú múku, preferujte hrubšiu.
  • Neponáhľajte sa. Prudká zmena teploty bábovke neprospeje.
  • Bábovku nechajte po vybratí z rúry vychladnúť, aby sa nezrazila.
  • Pokiaľ ani napriek tomu nejde vyklopiť, priložte na vrch a strany formy studenú a dobre vyžmýkanú utierku. Potom skúste znova vyklopiť.

Tipy, čo robiť s popraskanou bábovkou

  • Pokiaľ je dobre upečená, prasklina na bábovke chuti neuberie.
  • Nedostatok zamaskuje vrstva práškového cukru alebo poleva.
  • Pokiaľ by vám popraskanie prekážalo, upečené cesto nevyhadzujte. Vyrobte z neho napríklad cake pops.

Fotografia: Kitchen Story

Viac inšpirácie