Až -15 % na kúpeľňu | Ušetrite ešte dnes →
Mid Season Sale | Ušetrite až 50 % →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Vianočná bábovka: zdravé pečenie s Katkou Jakeš

Prichádza čas slávnostného vypekania. Ak vás však tento rok láka vyskúšať okrem vianočných medovníkov, lineckého či iného suchého pečiva a tradičných cukroviniek novú receptúru, Katka Jakeš vám naservíruje nadýchanú bábovku, ktorá rozvonia domácnosť, a na ktorej si zdravo pomaškrtí celá vaša rodina.
Bábovka chutná na prvý pohľad i zahryznutie.

Bábovka chutná na prvý pohľad i zahryznutie.

Ingrediencie

  • 1 BIO pomaranč
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g pomletých vlašských orechov
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku
  • 4 vajcia
  • 1 polievková lyžica mletej škorice
  • 150 g hroznového cukru (alebo iného sladidla)
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 1 polievková lyžica kakaa
TIP: na finálne zdobenie môžete použiť strúhaný kokos, šípky, mandlové alebo čokoládové lupienky, či drobné lesné ovocie (čučoriedky, maliny a pod.)

Pripravte si cesto

Bábovka je múčny dezert, ktorým nepohrdne nikto. Jej príprava je jednoduchá a umožňuje pestré využitie rôznych surovín, vďaka čomu nás nikdy neomrzí.

POSTUP

- z BIO pomaranča si nadrobno nastrúhame kôru a vnútro vyšťavíme tak, aby sme získali cca 1 dl pomarančovej šťavy

- bielka z vajíčok oddelíme od žĺtkov a vymixujeme z nich sneh

- v miske zmiešame múku s kypriacim práškom

- do žĺtok dosypeme vopred pomleté vlašské orechy, škoricu, nastrúhanú pomarančovú kôru, pridáme kokosový olej, sladidlo a kakao

- do rozdrobenej žĺtkovej zmesy postupne doplňujeme múku s kypriacim práškom

- ďalej vmiešame šťavu z pomaranča a nakoniec opatrne doplníme sneh

- takto pripravenú zmes nalejeme do formy na bábovku a pečieme v rúre na 180 stupňoch približne 40 min

- na záver dezert ozdobíme podľa chuti, použiť môžeme mletý kokos, šípky, drobné ovocie, orechy aj kúsky čokolády.

Vyberte správnu bábovkovú formu

Dnes už môžete vyberať z niekoľkých druhov foriem na bábovku. Najväčšej obľube sa tešia formy zo silikónu, z tradičnej a stále vyhľadávanej keramiky, skla či liatiny.

Forma z liateho hliníka výborne vedie teplo, preto je dezert vždy rovnomerne upečený. Nepriľnavý povrch zabezpečuje komfortné vyklápanie dezertu bez nutnosti vymastenia formy pred samotným pečením. Navyše vďaka nevšedným dekoratívnym tvarom bude vaša bábovka vyzerať na tanieri neprehliadnuteľne.

Formy na bábovku z liateho hliníka majú aj množstvo praktických výhod:

- sú odolné i ľahké

- materiál dobre vedie teplo, forma zaručuje dôkladné upečenie s nízkym rizikom pripálenia

- vďaka vrstve PTFE je povrch nepriľnavý

- odoláva teplu až do 280 °C

Uľahčite si prácu

Aby sa vám v kuchyni lepšie pracovalo, zvoľte praktické cukrárske potreby, ktoré zabezpečia, aby príprava vášho dezertu prebehla hladko ako po masle. Základom výbavy každej skúsenej pekárky sú kvalitné drevené valčeky na cesto. Trendom sú najmä ozdobné alebo embosované valčeky, ktoré váš výtvor vyvaľkajú a zároveň nadekorujú.

Namiesto klasickej drevenej dosky na cesto môžete tentokrát vyskúšať silikónovú fóliu na pečenie, ktorej výhodou je odolnosť voči teplotám i ľahká údržba. Každý, kto sa už venoval tvorivej činnosti v kuchyni vie, že dôležitý je každý gram i kvapka. Presný pomer surovín vám pomôžu zachytiť odmerky či kuchynské váhy, ktoré nenechajú nič na náhodu.

Výsledky vášho tvorivého snaženia môžete pre návštevy odložiť do ozdobných dóz, samozrejme, iba v prípade, že sa nerozutekajú medzi "sladké zúbky v domácnosti".