Bábovkovú formu vymažte maslom a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 160 °C. Pomocou mixéra vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej peny. Postupne primiešajte olej a nakoniec mlieko. Dôkladne premiešajte.
Jablko ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nastrúhané jablko pridajte do vaječnej zmesi.
Dajte si záležať aj na vymazaní a vysypaní bábovkovej formy. Nepoužívajte ale maslo, ľahko sa na okrajoch pripaľuje. Vhodnejšia je masť či iný stopercentný tuk. Bábovkovú formu môžete vysypať okrem múky aj kokosom či orieškami.
V druhej miske zmiešajte všetky zvyšné suché prísady. Nakoniec suché prísady spojte s vaječnou zmesou, aby vzniklo hladké cesto.
Cesto vlejte do pripravenej bábovkovej formy a tú vložte do predhriatej rúry. Perníkovú bábovku pečte približne 40 až 45 minút na 160 stupňov.
To, či je bábovka upečená, spoznáte podľa toho, že je pružná a pevná na dotyk. Ku koncu pečenia skúste do cesta zapichnúť špajľu. Ak je bábovka hotová, špajľa by nemala byť mokrá od nedopečeného cesta a prilepené cesto by nemalo chutiť po surovej múke.
Zabudnite na teplovzdušné pečenie. Cesto by ste vysušili. Bábovka potrebuje klasické pečenie zhora aj zospodu.
Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť a potom ju vyklopte z formy.
Čokoládovú polevu pripravte nad vodným kúpeľom. Čokoládu nechajte rozpustiť v antikoro miske nad hrncom s vodou a potom vmiešajte smotanu. Bábovku polejte polevou a pred podávaním ju nechajte stuhnúť.
Nechajte bábovku pred vyklopením úplne vychladnúť, inak ju nebudete môcť vybrať z formy. Asi 3 minúty po vybratí z rúry by mali stačiť. To je ideálny čas na to, aby sa cesto odtrhlo od stien formy.
Fotografia: Kitchen Story