-15 % na všetko s kódom NARODENINY15*Platí aj v predajni. Nevzťahuje sa na zľavnené a vybrané produkty.

-15 % na všetko s kódom NARODENINY15*Platí aj v predajni. Nevzťahuje sa na zľavnené a vybrané produkty.

Recept na toskánske ricciarelli podľa Zdenky Jakešovej

Prekvapte na Vianoce rodinu a priateľov netradičnými cukrovinkami so štipkou Toskánska. Zdenka Jakešová predstavuje originálny recept, ktorý krásne prevonia domov a hlavne poteší chuťové poháriky vás aj vašich hostí. Inšpirujte sa sladkou atmosférou pečenia na fotografiách od Ivany Butalovej.
Pripravte si ingrediencie a pustite sa do pečenia chutného dezertu.

Pripravte si ingrediencie a pustite sa do pečenia chutného dezertu.

Ricciarelli patria medzi moje obľúbené vianočné sladkosti, nazývajú sa aj toskánske makrónky a ich pôvod siaha až do stredoveku. Podľa zachovaných zdrojov vznikli niekedy v 14. storočí v krásnom meste Siena. Recept, ktorý by som vám rada predstavila, pochádza od mojej priateľky Giulietty, ktorá je vyhlásenou kuchárkou a hostiteľkou.

Čo budete na ricciarelli potrebovať

  • 400 g mandlí
  • 380 g kryštálového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 2 bielka
  • 2 PL vody
  • 1 ČL mandľového extraktu/arómy
  • 1/2 ČL sušeného droždia
Zdenkin tip
Ak by ste radi využili suroviny na maximum, z mandlí si môžete pripraviť mandľové mlieko. Hrnček mandlí (nepražených, lúpaných) vysypte do misky a zalejte 3 hrnčekmi vody. Nechajte odstáť aspoň 24 hodín, poriadne vymixujte a prepasírujte cez gázu. Mlieko môžete dochutiť troškou medu. Zvyšnú hmotu nechajte vysušiť a použite ju na prípravu cesta.

Ako postupovať

1. Pomleté mandle zmiešame s 330 g kryšt. cukru. Zvyšnú časť cukru (50 g) rozpustíme v 2 PL vody, aby vznikol sirup.
2. Sirup zmiešame so zmesou cukru a mandlí, pridáme 50 g práškového cukru, sušené droždie a múku a necháme pri izbovej teplote odpočívať 12 hodín v miske prikrytej navlhčenou utierkou.
3. O 12 hodín vo vodnom kúpeli vymiešame 2 bielka a 50 g práškového cukru, opatrne vmiešame do cesta spolu s mandľovou arómou. Finálne cesto by malo byť stredne pevné, nemalo byť sa lepiť.
4. Na plech si pripravíme jemne navlhčený papier na pečenie. Z cesta si vytvoríme rolku, ktorú krájame približne v centimetrovej hrúbke (kus by mal mať cca 25 g) a opatrne vytvoríme tvar typický pre ricciarelli.
5. Vytvarované ricciarelli poriadne poprášime práškovým cukrom a vložíme na 10 minút do rúry rozohriatej na 110 °C.

Odporúčanie: cukrovinky je lepšie piecť klasicky, nie horúcim vzduchom. Týmto spôsobom by mali získať jemnú kôrku, avšak vo vnútri by mali zostať vláčne a šťavnaté. Upečené ricciarelli necháme vychladnúť na mriežke.

Vychutnajte si pohodu pri pečení

Štedrovečerný stôl vyniká vždy svojou rozmanitosťou jedál. Ak sa chystáte pripraviť viacero druhov dezertov, uľahčite si námahu šikovnými pomocníkmi na pečenie a prežite tohtoročné kulinárske čarovanie v pohodovom tempe.

Vôňa sladkého pečiva určite spojí všetkých členov rodiny. Svoje chutné výtvory môžete pred nimi odprezentovať na elegantný etažér a podporiť tak slávnostného ducha vášho stolovania. Napečené dobroty si, samozrejme, užijete najlepšie v kombinácii s horúcim čajom či kávou.

Podeľte sa o radosť z pečenia a vložte sušienky či koláčiky do dózy s vianočným motívom. Takto môžete chutným a zároveň estetickým darčekom potešiť toho, na kom vám záleží.
Užite si výsledok svojho snaženia s najbližšími.

Užite si výsledok svojho snaženia s najbližšími.

Vianočnú náladu najlepšie navodí  vôňa sladkého pečiva.

Vianočnú náladu najlepšie navodí vôňa sladkého pečiva.

Pečte s láskou a so správnymi pomocníkmi

Viac inšpirácie