30 000+ produktov s garanciou dodania do Vianoc →
Bonami adventný kalendár | Rozbaľte si dnešnú zľavu →
10 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Dva recepty na vianočnú bábovku, ktorá bude hviezdou na sviatočnom stole

Predstavte si vôňu čerstvo upečenej bábovky, ktorá zaplní celý váš domov. Máme pre vás dva recepty na krásne vláčnu bábovku a tipy, ako z nej urobiť ozdobu sviatočného stola. Poďme si upiecť a nadekorovať dokonalú vianočnú bábovku.
Upečte a ozdobte si sviatočnú bábovku.

Upečte a ozdobte si sviatočnú bábovku.

Vianočná bábovka bez lepku

Túto bábovku môžete upiecť vo verzii s bezlepkovou múkou, rovnako tak aj s klasickou. V oboch verziách získate zlatisto chrumkavý povrch a vo vnútri vláčne cesto. Je to veľmi jednoduchá a rýchlo upečená bábovka nielen na Vianoce.
Na cesto

  • 4 vajcia
  • 2 hrnčeky cukru
  • hrnček bezlepkovej múky
  • hrnček kokosu (alebo mletých orechov a podobne)
  • 1 smotana (200 ml)
  • 1 prášok do pečiva (10 g)
Na ozdobenie
  • čokoládová poleva
  • plátky pomaranča
  • granátové jablko
  • medovka alebo mäta
  • Postup

    1. Najprv vyšľahajte celé vajcia s cukrom.
    2. Potom vlejte smotanu a opatrne do nich zapracujte múku, kokos a prášok do pečiva.
    3. Cesto pečte v rúre na 170 stupňov asi 35 – 40 minút. Bude však záležať na vašej rúre, tak pečenie prispôsobte jej.
    4. Bábovku vyklopte a ozdobte čokoládou, plátkami pomarančov a lístkami medovky.
    Formu dôkladne potrite maslom alebo masťou.

    Formu dôkladne potrite maslom alebo masťou.

    Vymastenú formu posypte múkou.

    Vymastenú formu posypte múkou.

    Potom pomaly vlejte cesto.

    Potom pomaly vlejte cesto.

    Ak chcete bábovku mramorovanú, tak vlejte druhú farbu cesta.

    Ak chcete bábovku mramorovanú, tak vlejte druhú farbu cesta.

    Po upečení sa dá bábovka krásne vyklopiť.

    Po upečení sa dá bábovka krásne vyklopiť.

    Hneď ako bábovka vychladne, pustite sa do zdobenia.

    Hneď ako bábovka vychladne, pustite sa do zdobenia.

    Oriešková vianočná bábovka s čokoládovou polevou

    Táto vianočná bábovka je slávnostnejšia, obsahuje množstvo vlašských orieškov, ktoré v nej perfektne vyniknú. Dajte si prácu s prípravou a odmení vás lahodná bábovka.
    Na cesto

    • 3 žĺtky
    • 3 bielky
    • 120 g masla
    • 150 g cukru
    • 200 g polohrubej múky
    • 150 g mletých orieškov
    • 130 ml mlieka
    • 1/2 prášku do pečiva (5 g)
    Poleva na bábovku a dekor

    • 100 g 70 % čokolády
    • 100 ml smotany
    • figy, oriešky a ovocie podľa chuti a sezóny
    Postup

    1. Žĺtky, maslo a cukor vyšľahajte do peny.
    2. Pridajte múku, oriešky, mlieko a prášok do pečiva.
    3. Potom vyšľahajte sneh z bielkov a jemne ho vmiešajte do cesta.
    4. Do vymastenej formy nalejte cesto a pečte asi na 170 stupňov okolo 35 – 40 minút.
    5. Bábovku vyklopte. Do horúcej smotany vhoďte čokoládu. Nechajte ju rozpustiť.
    6. Polejte bábovku čokoládou a ozdobte ovocím, orechmi, čokoládou podľa vlastnej chuti.

    Časté otázky

    Ako vytvoriť efekt mramorovania na vianočnej bábovke?

    Pre mramorovanie na bábovke rozdeľte cesto na dve časti, jednu zafarbite kakaom. Vo forme potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto a pomocou špajle jemne prejdite krúživým pohybom, aby sa cestá premiešali.

    Ako spoznať, že je bábovka upečená?

    Bábovka je upečená, keď do nej zapichnete špajľu a po vytiahnutí zostane čistá, bez surového cesta. Ďalším znakom je, že sa bábovka po stranách formy ľahko odťahuje a má zlatistú kôrku.

    Ako vyrobiť jednoduchú čokoládovú polevu na vianočnú bábovku?

    Do mikrovlnky dajte ohriať 100 ml smotany na šľahanie tak, aby bola horúca. Potom do nej ihneď nalámte tabuľku horkej čokolády. Počkajte asi 2 minúty a zamiešajte, aby vznikla krásna jednoliata zmes. Túto polevu môžete využiť aj na iné dezerty, zmrzlinu aj ovocné poháre.