Objavte postele Bonami Selection | Vyberte si tú svoju →
10 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Mätový, medovkový a levanduľový sirup: pripravte si ich na drinky a malinovky

Bylinkové sirupy sú výborné na dochutenie rôznych koktailov, ale oceníte ich v lete aj ako svieže limonády. Pripravte si ich, pochutnajte si na nich a ušetrite.

Mätový sirup

  • 250 ml vody
  • 250 g cukru
  • 1 hrnček čerstvých mätových listov (alebo 1/2 hrnčeka sušených)
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
Postup:
  1. Vodu a cukor priveďte do varu, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Pridajte mätové listy a citrónovú šťavu, potom nechajte zmes zľahka variť 10 minút.
  3. Odstavte z ohňa a nechajte zmes vychladnúť, potom preceďte cez jemné sitko alebo plátno a nalejte do čistého pohára. Uchovávajte v chladničke.

Ako mätový sirup využiť?

  • Limonády: pridajte do domácich limonád pre osviežujúcu chuť.
  • Koktaily: skvelé do mojita, mätového julepu alebo iných letných koktailov.
  • Čaje: pridajte do ľadových alebo horúcich čajov pre extra mätový nádych.
  • Dezerty: pridajte sirup do zmesi na domácu zmrzlinu alebo sorbet. Použite ako sladidlo a aromatizér do ovocných šalátov. Pridajte do bieleho jogurtu alebo tvarohu pre osviežujúcu chuť.
  • Raňajky: polejte sirupom palacinky alebo vafle namiesto tradičného sirupu. Použite ako sladidlo do ovsenej kaše alebo müsli.
  • Pečenie: pridajte do cesta alebo použite ako sirup na poliatie hotových koláčov.

Ďalšie alternatívy mätového sirupu

  • Citrónová alebo limetková kôra: pridá svieži, citrusový nádych.
  • Pomarančová kôra: pridá sladšiu citrusovú chuť.
  • Bylinky: bazalka pridá mierne korenistú chuť a tymián dodá sirupu zemitý a aromatický podtón, rozmarín zase jemne živičnú chuť.
  • Korenie: zázvor dodá pikantný a svieži nádych.

Levanduľový sirup

Budete potrebovať:
  • 250 ml vody
  • 250 g cukru
  • 2 lyžice sušených levanduľových kvetov (alebo 4 lyžice čerstvých)
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
Postup:
  1. Vodu a cukor priveďte do varu, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Pridajte levanduľové kvety a citrónovú šťavu, potom nechajte zmes zľahka variť 10 minút.
  3. Odstavte z ohňa a nechajte zmes vychladnúť, potom preceďte cez jemné sitko alebo plátno a nalejte do čistého pohára. Uchovávajte v chladničke.

Medovkový sirup s vanilkou

  • 250 ml vody
  • 250 g cukru
  • 1 hrnček čerstvých medovkových listov (alebo 1/2 hrnčeka sušených)
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/2 vanilkového struku alebo 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľne, pre extra chuť)
Postup:
  1. Vodu a cukor priveďte do varu, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Pridajte medovkové listy, citrónovú šťavu a vanilku, potom nechajte zmes zľahka variť 10 minút.
  3. Odstavte z ohňa a nechajte zmes vychladnúť, potom preceďte cez jemné sitko alebo plátno a nalejte do čistého pohára. Uchovávajte v chladničke.