Mätový, medovkový a levanduľový sirup: pripravte si ich na drinky a malinovky
Bylinkové sirupy sú výborné na dochutenie rôznych koktailov, ale oceníte ich v lete aj ako svieže limonády. Pripravte si ich, pochutnajte si na nich a ušetrite.
1 hrnček čerstvých mätových listov (alebo 1/2 hrnčeka sušených)
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
Postup:
Vodu a cukor priveďte do varu, kým sa cukor nerozpustí.
Pridajte mätové listy a citrónovú šťavu, potom nechajte zmes zľahka variť 10 minút.
Odstavte z ohňa a nechajte zmes vychladnúť, potom preceďte cez jemné sitko alebo plátno a nalejte do čistého pohára. Uchovávajte v chladničke.
Ako mätový sirup využiť?
Limonády: pridajte do domácich limonád pre osviežujúcu chuť.
Koktaily: skvelé do mojita, mätového julepu alebo iných letných koktailov.
Čaje: pridajte do ľadových alebo horúcich čajov pre extra mätový nádych.
Dezerty: pridajte sirup do zmesi na domácu zmrzlinu alebo sorbet. Použite ako sladidlo a aromatizér do ovocných šalátov. Pridajte do bieleho jogurtu alebo tvarohu pre osviežujúcu chuť.
Raňajky: polejte sirupom palacinky alebo vafle namiesto tradičného sirupu. Použite ako sladidlo do ovsenej kaše alebo müsli.
Pečenie: pridajte do cesta alebo použite ako sirup na poliatie hotových koláčov.
Ďalšie alternatívy mätového sirupu
Citrónová alebo limetková kôra: pridá svieži, citrusový nádych.
Pomarančová kôra: pridá sladšiu citrusovú chuť.
Bylinky: bazalka pridá mierne korenistú chuť a tymián dodá sirupu zemitý a aromatický podtón, rozmarín zase jemne živičnú chuť.